Kesän herkkuja ja puutarha juttuja

Facebookin kautta hehkutinkin kuinka on ihanaa kun kasviksia saa nyt ja minun mielestä  on kiva kun näkee työnsä hedelmät ja nyt niitä voi hakea takapihalta. Ehkö ne juuri siksi maistuvat erityisen hyvältä omaan suuhun kun niiden eteen on nähty hieman vaivaa.

Kaikki ei ole ollut niin helppoa mutta kuitenkin jotain satoa saadaan nyt kerätä. Perunat ovat tehneet hyvin vaikkakin nyt varret ovat jo keltaiset. Varikset kävivät alku kesästä notelemassa sipuleita ja silppuamassa lehtikaaleja. Pienen  virittelyn jälkeen saatiin foliopalat ja cd:t karkottamaan linnut. Seuraavaksi kasvimaalle ilmestyivät jänikset jotka tykkäsivät nekin puputtaa suihinsa lehtikaalia ja salaattia. Nyt aitauksen ja folioiden ansiosta  jotain jäi meillekkin ;)  Kasvimaamme on naapurin kanssa puoliksi heidän pihallaan ja se onkin ollut hyvä ja toimiva ratkaisu.

Kasvatuslaatikoissa vipeltää muurahaisia jotka ottivat pienien etanoiden kanssa suupalat rukolasta. Samettikukkia on laatikoiden reunalla mutta en tiedä karkottivatko mitään. Kesäkurpitsan ja avomaankurkun taimet kuolivat kertaalleen kovan tuulen takia joka on vaivannut koko kesän. Torilta hain uudet taimet ja nyt ollaan saatu jo kolme kesäkurpitsaa ja yksi kurkku maistaa.

Kesäkurpitsan meinaa vallata rikkakasvit. Oikealla kasvaa valkosipuli

Mansikan taimia laitoin kokeilu mielessä ja nehän kukki jo tänä kesänä.  Linnut olivat kovin iloisia raakileista ja irrottelivat niitä. Viritimme verkon ja silti linnut meinasivat syödä mansikat. Misukin sai yhden suihinsa sattumann kautta kun vieressä istui. Voin sanoa että vaikka asutaan ns. maalla mutta kuitenkin kylän keskustassa tiiviisti asutusalueella jossa ei ole metsä meidän tontin reunalla niin kyllä nuo eläimet tulevat meidänkin tontille. Samaan aikaan kun valitin eläimistä kesäkuussa niin naapuri asteli pihalle ja sanoi -oletkos huomannut hirvenjälet. Sanoin vain no enpäs ole, sekin vielä. Mitähän vielä :D oli astellut pihamme läpi yö aikaan.

Etualalla mansikat, kasvatuslaatikot ja niiden takana köynnökset heinäseipäissä jotka on laitettu melko myöhään. Ensi kesänä toivottavasti kasvavat. Heinäseipäiden takana kesäkurpitsat ym.

Meillä onkin sitten syöty perunaa lähes koko kesä. Mikäs sen parempaa kuin uudet perunat. Seuraavana päivänä lounaaksi usein paistan ne ja kaveriksi kastike tai vastaavaa. Tässä eilisen ja tämän päivän pöperöitä.


Perunapekoni pyttipannu tehty siitä mitä jääkaapista löytyy. 
Paitoin pekonit ja punasipulit pannulla joiden sekaan lisäsin kesäkurpitsaa ja valkosipulia. Sekaan vähän oliiviöljyä ja eilisen keitetyt perunat. Sekaan silputtuna basilikaa, suolaa ja sokeria. 
  • 4 keskikokoista perunaa
  • puolikas kesäkurpitsa
  • puolipakettia pekonia
  • puolikas punasipuli ja hieman vartta
  • 2 valkosipulin kynttä
  • basilikaa
  • suolaa ja sokeria 1/2 tl molempia



Sain eilen idean keitetyistä perunoista, että niistä pitää kokeilla perunapizzaa. Olen joskus syönyt kummitätini tekemää perunapizzaa ja muistelin että se oli tosi hyvää. En kuitenkaan välitä hirveästi vuohenjuustosta joten tuunasin löytämääni ohjetta. Tein  perus pizza pohjan, siihen suikaloin perunat ja kesäkurpitsat. Oliiviöljyyn sekoitin suolaa ja sokeria sekä basilikaa silputtuna ja sitä sivelin kesäkurpitsoiden ja perunoiden päälle. Lopuksi päälle valkosipulit, sipulin ja sen varren , fetaa ja päälle pekonit ja hieman juustoraastetta.
  • 4 isoa perunaa
  • puolikas kesäkurpitsa
  • puolikas sipuli ja 2 vartta
  • 2 valkosipulia
  • 10 kunta fetaa
  • puolikas paketti pekonia
  • n. 50g juustoraastetta
  • suolaa,sokeria ja öljyä basilikaa


En kohottanut taikinaa sen enempää vaan pilkoin muut aineet ja laitoin siksi aikaa liinan päälle ja oikein hyvää tuli. Tämän tein ihan kokeilumielessä ja kesäkurpitsaa kannattaa laittaa kokonainen (pieni) nimittäin se antoi hyvin makua pizzalle varsinkin kun sen siveli öljyllä ja mausteillä. Fetat olivat mausteliemessä, seuraavan kerran heitän vielä oliivit ja kokonaisen paketin pekonia sekaan silputtuna. Nuo suikaleet olivat olevinaan nopea tapa saada pizza uuniin ;)




 Kasvislisuke jota olen ennenkin hehkuttanut täällä mutta koska se on taivaallista on se tehtävä uudestaan. Vihannekset pilkotaan ja päälle oliiviöljyä, suola, sokeri, basilika ja valkospilua. Sekoitus ja pieni tekeytyminen jääkaapissa jonka jälkeen uuniin 225 asteeseen noin 15-20 min ja valmista  :)
  • 3 porkkanaa
  • 1 paprika
  • 1 kesäkurpitsa (pieni)
  • 1 sipuli varsineen
  • suolaa ja sokeria molempia 1/2 tl 
  • loraus oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä pilkottuna
Kannattaa sotkea mausteet ensin kupissa oliiviöljyyn ja sekaan basilika ja valkosipulit siten ne on helppo kaataa toiseen kuppiin vihannesten  päälle ja sitten sekottaa :)


Tästä tulikin maratooni postaus, harvemmin mutta enemmän kerralla ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ihmeessä